Tizenhatodszorra nyitotta meg kapuit a Várban a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál. A rendezvény vasárnapig várja az érdeklődőket a legfinomabb hazai szőlőnedű-különlegességekkel. Az idei vendég Dél-Afrika, így az ottani borokról is átfogó képet kaphatunk.
A 16. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon szerdától vasárnapig minden eddiginél több, összesen 220 magyar és külföldi pincészet kínálja kóstolásra a legfinomabb borait. A borok mellé a szervezők természetesen ezúttal is gondoskodnak ételről, így lesz grillsarok, bogrács tanya, látványkonyha, többféle sajt és borkorcsolya. A fesztivál díszvendége idén Dél-Afrika, melynek nemcsak borait, hanem gasztronómai különlegességeit is meg lehet majd kóstolni, de egy táncegyüttes is bemutatkozik a magyar közönségnek a fesztiválon.A Bor- és Pezsgőfesztiválon szombaton a folklórcsoportoké a főszerep, amelyek kora délután látványos szüreti felvonulást tartanak a Várban. A 800 fős menetben a fellépő magyar és külföldi néptáncosok, Dél-Afrika hagyományőrzői, valamint a hazai borvidékek elöljárói, a borrendek és borbarát egyesületek tagjai vesznek részt.
A fesztiválhoz a hétvégén immár hagyományosan a szentendrei Skanzen is csatlakozik. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban szombaton és vasárnap szüreti sokadalommal várják a családokat, a magyar borvidékek híres pincészetei közül pedig idén Balaton-régió borászai a díszvendégek.
A 16. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál szakmai programja a jövő héten folytatódik, amikor Boregyetemet, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára jótékonysági borárverést is rendeznek.