A hétvégén krumplifesztivált rendeznek Gávavencsellőn, ahol a burgonyatermesztés és a krumplis ételek készítésének hagyományait elevenítik fel.
Pénteken 17.00 órától szakmai programmal indul a két napos rendezvény, a termesztés időszerű kérdéseit vitatják meg a gazdálkodók, így szó lesz a növénynemesítés eredményeiről és az új fajtákról is.Szombaton a szórakoztató programokat tartják, amelynek legkiemelkedőbb rendezvénye a főzőverseny. Délelőtt tíz órakor gyújtják meg a tüzet a szabadtéren kialakított főzőhelyeken, ahol krumpliból igen sok fajta ételt készít el az ötven szakácscsapat, döntően helyi séfek. A hagyományos, népi ételeket természetesen meg is kóstolhatják az érdeklődők.
A gasztronómiai viadal mellett mazsorettek, modern- és néptáncosok, magyar nóta énekesek, illetve könnyűzenei előadóművészek szórakoztatják a vendégeket, este 21.30 órától pedig utcabál zárja a fesztivált.
Gávavencsellő és környéke egyébként híres szabolcsi burgonyatermesztési körzetnek számít, a piacon igen keresett az ottani, a gávai, a vencsellői, a balsai, a timári, a tiszaberceli és a rakamazi krumpli, s a belőle készült étel specialitások ugyancsak népszerűek az ínyencek között.
Forrás: MTI