Az Agármarketing Centrum, a Centrál Európa Alapítvány és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum közös szervezésében megvalósuló HÍR-es Íznapok különleges íz-utazást és színes műsorokat kínálnak látogatóinak, augusztus 30-31-én, a városligeti Vajdahunyadvárban!
A hagyományteremtő céllal megrendezésre kerülő eseményen az olyan különleges, kifejezetten regionális, hagyományosan magyar termékek kapnak főszerepet, mint a morzsoltkával készült kenyér, a pacsni, a paprikás kifli, a győri páros zsemle,pogácsák, az orosházi banán, a pozsonyi kifli, a szegedi cipó, kecskesajtok,gomolyák, mangalica és szürke magyar marha termékek, csigatészta, lebbencs-ésszáraztészták. Az édességek közül ízlelhetünk konyakos meggyet, dobos tortát, aszalványokat, valamint friss gyümölcsöket, zöldségeket és savanyúságokat is.Szomjunkat pedig ízes magyar pálinkával, régi magyar sörökkel, ürmös borokkal és gyümölcsitalokkal csillapíthatjuk!
E két napon mindezen termékek megkóstolhatók, egyes specialitások készítése pedig a helyszínen is végigkísérhető lesz. Népzenei koncertek, vásári bábjáték, kézműves foglakozások és vásár, HÍR-es vetélkedők és gazdabemutatók gondoskodnak a hétvégi tartalmas kikapcsolódásról. A szerencsés nyertesek pedig egy négyszemélyes hétvégi Dunakanyarbéli kirándulással lehetnek gazdagabbak!
A program megrendezésének fő célja a Hagyományok - Ízek - Régiók gyűjteményben szereplő különleges alapanyagok és termékek ismertebbé tétele, terjesztésük támogatása.
Egy nemzet jövőjét saját hagyományainak ismerete, tisztelete és ápolása is meghatározza. E gondolat jegyében, immár 10 éve indította el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Európai Integrációs Főosztálya Magyarországon, a Hagyományok - Ízek - Régiók (HÍR) programot, amely a Nyugat-Európában - francia kezdeményezésre - már több éve futó Euroterroirs program hazai adaptációja.
Az Agrármarketing Centrum (AMC) összegyűjtötte a jellegzetesen magyar, illetve
speciális regionális élelmiszeripari termékeket, növény- és állatfajtákat, majd CD,
valamint könyv formában elkészítette a termékek gyűjteményét. Ma a HÍR program célja a gyűjteményben szereplő termékek és termények, valamint az ezeket készítő gazdák piacra jutásának segítése. Számos ismeretlen, már-már feledésbe merült elkészítései mód és termék került így napvilágra, amelyek Európa piacain is megállják helyüket.
Az ízes és zamatos, nagy múltú termesztő-tájakkal rendelkező magyar zöldségek, gyümölcsök mellett a híres magyar pálinkák, borkészítmények, édesipari, cukrászati, és húsipari termékek, továbbá számos fűszer, malomipari és tejtermékek, száraztészták, összességében mintegy 300 bejegyzett HÍR-termék hirdeti ma is a magyar agrárium töretlen jó hírét.
Színpadi programok:
Augusztus 30-án:
12.00 Megnyitó
12.30 Inárcsi Férfi Népdalkör és Citerazenekar
15.30 Görömbő Kompánia - interaktív mesés műsor kicsiknek és nagyoknak
16.30 Kincső Néptánc Együttes
18.30 Sebő Együttes
Sebő Ferenc - ének, tekerőlant, gitár; Barvich Iván - tárogató, bolgár kaval,
pánsíp, dvojnica, csellótambura, brácsatambura; Perger Laszló - prímtambura, bolgár
tambura, gitár.
19.30 HÍR-es kvízjáték sorsolása
Augusztus 31-én:
11.30 Jakab Mihály Népdalkör
13.30 Paprika Jancsi - vásári bábjáték (Előadó: Bartha Tóni)
14.20 Kispántlika Együttes
14.50 Karikás Néptánc Együttes
15.00 Agócs Gergely (Fonó Együttes) és barátai
Agócs Gergely - ének és fúvós hangszerek (duda, tárogató, furulya, hosszi furugla);
Gombai Tamás - hegedű; Pál István "Szalonna" - hegedű; Karacs Gyula - brácsa; Molnár
Péter - bőgő.
Műsorvezető: Vécsei Mihály
Mindkét napon a műsorok szüneteiben családi vetélkedőkre (HÍR-es tudáspróba sok nyereménnyel) és HÍR-es gazdabemutatókra (Hogyan készül? címmel) kerül sor!